Lussekatter
Hej på er grabbar!
Ni kanske undrar vart jag tog vägen efter att jag slutade som mattelärare, eller har ni glömt vem jag är? Jag gick tilbaka till mitt ungdomsyrke: Bagare! Nu när det snart är jul så kanske ni vill ha några lussekatter eller? Ni ska få mitt recept så kan troppi baka dom och bjuda er alla imorgon, låter det bra?
Saffransblandning:
2 g saffran
80 g sprit
20 g socker
Deg:
500 g mjölk
250 g jäst
1 st ägg
250 g smör
250 g socker
50 g bakpulver
1200 g vetemjöl
50 g salt
10 g saffransblandning
200 g russin
1. Saffransblandning:
Blanda saffran, socker och sprit med en mixerstav.
2. Deg:
Värm mjölk och smör till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och häll över blandningen. Rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt ägg och sedan vetemjöl blandat med salt och bakpulver. Blanda i matberedare 6 minuter på mellanväxel (wroom wroom).
4. Tillsätt saffransblandningen och blanda ytterligare 6 minuter på mellanväxel (wrooooooom). Blanda i russinen och låt degen jäsa under duk i 50 minuter.
5. Lussekatter:
Rulla ut 400 grams bitar till kruddelitelikatter. Låt jäsa i cirka 60-90 minuter. Sätt ugnen på 180 grader.
6. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen cirka 20-25 minuter eller tills de blir ljust gyllenbruna. Pensla med äggstrykning direkt efter.

Ni kanske undrar vart jag tog vägen efter att jag slutade som mattelärare, eller har ni glömt vem jag är? Jag gick tilbaka till mitt ungdomsyrke: Bagare! Nu när det snart är jul så kanske ni vill ha några lussekatter eller? Ni ska få mitt recept så kan troppi baka dom och bjuda er alla imorgon, låter det bra?
Saffransblandning:
2 g saffran
80 g sprit
20 g socker
Deg:
500 g mjölk
250 g jäst
1 st ägg
250 g smör
250 g socker
50 g bakpulver
1200 g vetemjöl
50 g salt
10 g saffransblandning
200 g russin
1. Saffransblandning:
Blanda saffran, socker och sprit med en mixerstav.
2. Deg:
Värm mjölk och smör till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och häll över blandningen. Rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt ägg och sedan vetemjöl blandat med salt och bakpulver. Blanda i matberedare 6 minuter på mellanväxel (wroom wroom).
4. Tillsätt saffransblandningen och blanda ytterligare 6 minuter på mellanväxel (wrooooooom). Blanda i russinen och låt degen jäsa under duk i 50 minuter.
5. Lussekatter:
Rulla ut 400 grams bitar till kruddelitelikatter. Låt jäsa i cirka 60-90 minuter. Sätt ugnen på 180 grader.
6. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen cirka 20-25 minuter eller tills de blir ljust gyllenbruna. Pensla med äggstrykning direkt efter.

///Jens
Kommentarer
Lisa Walker
Lisa Walker
Gott :) dock vill inte jag ha mina riktigt så mörka.
Mmm, vad gott det ser ut på bilden :)
Lana
Lana
Mums, vad smaskiga dem ser ut!
Fan vad du är grym Jens !
sprit = blöta lussebullar? :/
baka=aja
"Gott :) dock vill inte jag ha mina riktigt så mörka."
Är du rasist?
asgott me äppelmos på. Brb, jay leno
brb, letterman
brb, gran turismo, 12hrs race
brb, CSI och cola
brb, chapelle show
men ååååhh.. man bakar ju me sin mamma jööööh...
mammor=aja
phatty back
brb, leno tonight show
Nu är jag på väg att döda jäveln
jag hoppas det inte är mig du ska döda, aja
Men hallå, ni har glömt mig
Trackback